САЩ може да загуби газовата война срещу Русия

  • Износът газ от САЩ, който трябва да започне през февруари или март, би могъл да засили позицията на Русия на европейския пазар, публикува "Foreign Policy".

    През последните години, когато Съединените щати решиха да навлязат на международния газов пазар, ситуацията се е променила драстично, се казва в списание "Foreign Policy". По-специално, "изчезнаха оптимистичните прогнози за ненаситно търсене на американски газ в Азия."

    Цената на газа е паднала значително след падането на цените на петрола и не покрива разходите за втечняване и транспортиране. В допълнение, търсенето на природен газ не нараства постоянно.

    Япония, която се нуждае от този източник на енергия след аварията във Фукушима, успя да реши проблемите си, а Китай има много опции, за да удовлетвори потребностите си от газ, дори и чрез нови договори с Русия. Освен това, прилагането на газови проекти в Австралия е силен удар върху плановете на САЩ в Азия, се казва в доклада.
  • При тези обстоятелства, единствената алтернатива за американските компании ще бъде Европа, но това не е толкова просто, пише "Foreign Policy". Авторът на статията отбелязва, че терминалите за получаване на втечнен природен газ, са само в Западна Европа, а Източна Европа се разглежда като основен потребител и се нуждае от нови тръбопроводи.

    "Новият притока на газ от САЩ може да има един парадоксален резултат, да засили зависимостта на Европа от Русия. Руският газ, сравнително евтин, е толкова привлекателен, че е причинил разделение в Европа. Така например, Германия се стреми да изгради нови тръбопроводи и избира руския газ по търговски причини, въпреки твърденията от Брюксел за необходимостта да се намерят алтернативни доставчици ", пише изданието.

    Ако Газпром продължава да се адаптира и да се намалява цените, може да запази водещата си позиция в продължение на десетилетия, точно това, което Брюксел се опитва да избегне през последните години.

    "Политически, такава стратегия е в полза на Кремъл, тъй като запазва позицията на Русия като енергиен партньор за Европа и й осигурява политическо влияние", казва Джеймс Хендерсън, представител на Института за енергийни изследвания.

Станете почитател на Класа