Нова аномалия преследва световната икономика през 2016 г.

  • Световната икономика преживява труден старт през 2016 г. и ще продължи да се характеризира с нови аномалии: в качеството на растеж, икономическата политика, инфлацията, цените на основните активи и финансовите пазари, каза престижният икономист от САЩ Нуриел Рубини в статия публикувано в "Time".
  • Първо, обясни експертът, потенциалът за растеж в развитите и развиващите се пазари е спаднал и реалният растеж ще остане под тази слаб потенциал. В същото време, технологични иновации все още не са довели до по-голям растеж на производителността, а структурните реформи не са достатъчно бързо действащи, за да повишат потенциала за растеж.
  • От друга страна, следва да се вземе предвид "хистерезисът" - начинът, по който продължителна циклична стагнация може да смаже потенциала за растеж, тъй като човешкият и физически капитал става ненужен, ако не се използва при пълен капацитет.

    В допълнение икономическите политики, особено паричните, са все по-малко конвенционални и разграничението между паричната и фискалната политика е станало по-замъглено, казва икономистът.
  • Някои критици твърдят неправилно, че тези неконвенционални монетарни политики ще доведат до хиперинфлация, срив в стойността на щатския долар, рязко покачване на лихвените проценти и дългосрочната цена на златото и други продукти и дори здо заместване на стандартните валути с криптопари като Bitcoin. Въпреки това, нишо подобно не се е случило.
  • Централните банки сега трябва да се опитат да избегнат ниска инфлация или дори дефлация. Реалните лихвени проценти са много ниски и цените на активите са твърде високи в сравнение с основната си ценност в акции, недвижими имоти, заеми и държавни облигации.
  • Според експерта, това е новата аномалия на растежа, инфлацията, паричната политика и цените на активите, която най-вероятно ще остане през 2016 г. и след това.

Станете почитател на Класа