Защо безпомощно наблюдаваме срива на пазарите?

  • Директорът на Hertford College (Оксфорд, UK) и председател на Центъра за иновации Уил Хътън смята, че капитализмът не може да функционира без контрол и тъй като "средствата му за саморегулация са слаби, трябва стройна правна, финансова и търговска рамка, в която да се прави бизнес ", според статията, озаглавена" Защо гледаме безпомощно срива на пазарите?“ публикувана в The Guardian.

    Уил Хътън смята, че във всяка страна, публичните действия, правото и синдикатите упражняват такава "компенсираща сила" за да сезапази капитализмът честен.

    По отношение на петрола, той отбелязва, "исторически, ниските цени предвещават добри икономически времена и трябва да са добри новини. Вместо това, в този момент пазарите се страхуват, защото сегашната ситуация се определя от глобално разстройство, което капитализмът не можа да коригира. В действителност, неконтролираният капитализъм е една от причините за това заболяване".

    „В ЕС и САЩ от 80-те години, търсенето се поддържа от силното желание на банките да предоставят кредити на потребители с много по-бързи темпове, отколкото икономическия растеж, за да компенсират ниските заплати".

    Хътън смята, че за решаване на сегашната ситуация, "трябва да има тотална промяна в икономическото мислене и е необходимо да се засили мощта на глобалните пазари на труда и да се ограничи властта на финансовите пазари. В допълнение, кредитният растеж трябва да се управлява чрез директни контроли, защото трябва да се отделят банките от финансовото казино, което самите те изградиха".

    Накрая, Уил Хътън смята, че „страните ще трябва да променят начина си на определяне на международния ред , който трябва да се изгради и поддържа и това не е отговорност на другите. Тази промяна в мирогледа изисква ново поколение политически лидери, които са готови да се откажат от категориите от 1980 г. и да вземат под внимание, че финансовите пазари показват признаци на дълбоко заболяване ".

Станете почитател на Класа