Частици могат да разкрият произхода на пирамидите в Египет

  • В неделя международен екип от учени съобщи, че анализира космически частици, които са събрани в южната част на пирамидата Dahshur, на 40 км от Кайро (Египет) – за да намери доказателства за това как тази сграда е направена преди 4600 години, предаде АП.

    По време на пресконференцията, проведена в египетската столица, директорът на Института за Опазване наследството в страната, Мади Таюби, каза, че рентгеновите плаки, инсталирани миналия месец в пирамидата, са регистрирали мюони. Мюоните са енергийни частици, достигащи до Земята от космоса, които могат да бъдат абсорбирани или отклонявани от предметите.

    Чрез изучаване натрупването на мюони, учените могат да научат повече за изграждането на пирамидата, по времето на фараона Снофру (около 2614-2579 г. пр.н.е..).

    "Ние не предлагаме единна теория,която да бъде приета в световен мащаб, а се опитваме да "потвърдим, променим или обновявим на съществуващите предположения за това как са били построени пирамидите ".

    Пирамидата Dahshur се отличава със своята форма, защото е първи неуспешен опит да се изгради призма с гладки повърхности.

    Благодарение на сканирането на пирамидите, през ноември миналата година стана ясно, че има топлинни аномалии в Хеопсовата пирамида в Гиза.

Станете почитател на Класа