В Аржентина намериха кораб, потънал през 1845 г.

  • Кораб, потънал в средата на деветнадесети век, е бил открит на дъното на река Парана в провинция Буенос Айрес, Аржентина, съобщава Telam. Откритието бе обявено в петък, на съвместна пресконференция на представителите на Палеонтологичния музей на Сан Педро и офиса на кмета на града.

    Корабът, кръстен "Републиканец", е потънал през 1845 г. в битката при град Облигадо, където Аржентина се противопоставя на армиите на Франция и Великобритания. Битката е била част от англо-френската блокада на Рио де ла Плата, в резултат на гражданската война в Уругвай (1839-1851), в която двете европейски сили и Аржентина заемат противоположни позиции.

    Англо-френските военноморски сили са значително по-силни от тези на Аржентина, така че, когато капитанът на "Републиканец", Томас Крейг, осъзнал, че завземането на кораба е неизбежно, решил да изгорят кораба. В близост до мястото, където той дал тази заповед, след 170 години са били открити останките на брига, съобщиха директорът на музея, Хосе Луис Агиларr и ръководителят на Асоциацията на ветераните от войните за Малвините, Хавиер Хубер.

    Както бе отбелязано на пресконференцията, корабът вероятно няма да може напълно да бъде изваден от дъното на реката, но учените се надяват да извадят на повърхността и да сложат в музей мачтата или оръдие на "Републиканеца".

Станете почитател на Класа