Петте страни, които могат да спасят или потопят икономиката през 2016 г.

  • МВФ отново преразгледа надолу прогнозите си за растежа на глобалната икономика. Но има и страни, които могат да променят реда на нещата. Това са петте страни които могат да спасят световната икономика от стагнация или да я потопят в тежка криза.
  • САЩ. Оценките на световната финансова компания MSI са, че за да извади глобалната икономика от стагнация, икономиката на САЩ ще трябва да нарасне два пъти, докато тя показа някои обещаващи резултати на растеж от малко над 2% през 2015. И анализаторите смятат, че с еквивалент на бюджетния дефицит до 4,5% от БВП и държавен дълг 111% не може да се очаква чудо. Ситуацията се усложнява от увеличението на лихвените проценти, което се проведе през декември.

    Китай. Програмата на китайското правителство за инвестиции изигра важна роля в преодоляването на кризата през 2009 г. Въпреки това, силната икономика на азиатския гигант продължава да намалява темпа на развитие и сега се бори да се задържи на 7% годишна експанзия в сравнение с 10% през предходните години. Други фактори са тревожния спад в промишленото производство и износа, изтичането на капитали и турбуленция на фондовия пазар.
  • Германия.Германската икономика изглежда е единствената, която може да измъкне от кризата всички икономики от еврозоната. Въпреки това, няколко експерти смятат, че всъщност можеше да го направи, ако не бе избрала да налага правилата за бюджетна дисциплина. Европейската централна банка изглежда е единствен фокус за стимулиране на икономиката в ЕС чрез своята политика за смекчаване на паричната политика, но тя изпитва и натиск от Ангела Меркел.

    Япония. Япония остава третата най-голяма икономика в света, но също така е изправена пред значителни предизвикателства. Според прогнозите, растежът през 2016 г. ще бъде от около 0.7%. подобен на 2015 г., Икономическото възстановяване ще зависи в този случай от политиката на властите, опитващи се да постигнат фискални стимули, смекчаване на паричната политика и структурна реформа. В този контекст, икономиката на страната зависи от търсенето в останалата част на света и не може да се превърне в локомотив на световната икономика.

    Южна Корея. В сравнение с Япония, Южна Корея не разполага с много фискални ограничения. Като една от най-новите индустриализирани страни тя се наслаждава на бюджет и стабилна валута, които са в състояние да стимулират икономиката й. Въпреки това, според най-добрия сценарий, тя ще бъде в състояние единствено да стимулира азиатския регион, но не и да съживи световната икономика.

Станете почитател на Класа