"С цялото ни уважение към Русия" Саудитска Арабия заплаши Ал Асад с война

Сирийският президент Башар Асад трябва да напусне властта с добро или е изправен пред военни действия, заплашва външният министър на Саудитска Арабия Адел ал-Джубейр, като предупреждава за евентуалното засилване на подкрепата за сирийските бунтовници.

Той отхвърли предложението на Русия да създаде международна коалиция, която да помогне на Асад в борбата с ИД. Според него най-добрият вариант е сирийския лидер да подаде оставка, защото, в противен случай, той ще бъде отстранен от властта със сила.

"Няма бъдеще за Асад в Сирия, с цялото ми уважение към руснаците," каза Ал-Джубейр пред медиите в Ню Йорк след среща със съюзниците на Саудитска Арабия.

"Има два варианта за решение в Сирия. Единият вариант е политически процес, който да включва преходен съвет, другият вариант е военен вариант, който също ще приключи с оттеглянето на Башар Асад от власт", каза той. Според министъра, в този случай процесът ще бъде "дълъг и разрушителен, но изборът е изцяло на Башар Асад."

"Ние не говорим за това, което можем или не можем да направим ", заяви той. "Налице е свободната сирийска армия, която се бори срещу Башар Асад, тази опозиция получава подкрепа от различни страни и се надяваме, че тази подкрепа ще продължи и ще се интензифицира" каза Ал Джубейр.

Станете почитател на Класа