Сеул отрича, че бомбата на Северна Корея е водородна

  • Северна Корея заяви, че е провела успешен тест на водородна бомба. Експертите обаче се съмняват дали устройството, изпробвано от Пхенян, наистина е водородна бомба.

    Южнокорейският депутатът Лий Чеол Уу, каза че Националната разузнавателна служба на страната е посочила, че бомбата на Северна Корея е атомна, а не водородна. Според Лий, разузнаването имало данни за бомба около 6 килотона и земетресение с магнитуд 4.8 - данни са по-ниски от взрива при ядрения опит през 2013 г. Според южнокорейското разузнаване, "дори и неуспешен тест на взрив на водородна бомба обикновено произвежда десетки килотона."

    Друг експерт, Лий Чун Геун, изследовател в Института за научна и технологична политика в Южна Корея е бил скептичен, казвайки: "Северна Корея е получила подсилена ядрена бомба, те са някъде по средата на пътя за развитието на водородна-бомба. "
  • A южнокорейски военен, който предпочита да остане анонимен, заяви пред информационна агенция Yonhap, че "е трудно да се приеме този тест като водородна бомба." Служителят твърди, че "само няколко държави, включително САЩ и Русия са провели изпитания на водородна бомба и силата на взривовете достигна 20 до 50 мегатона." Предполага се, че силата на последната версия на теста на Пхенян е в размер на около 6 килотона и "е твърде слаба, за водородна бомба", казват военните.

Станете почитател на Класа