7 показателя на мозъка с разлики между мъжете и жените

  • Въпреки че глобално няма разлика между женския и мъжкия мозък, вярно е, че има специфични характеристики при мъжете и жените, които влияят на начина, по който те мислят, чувстват и действат. Испанският порталQué! е съставил списък на най-важните разлики между мъжкия и женския мозък.

    Форма и размери.Мозъкът на мъжете често е малко по-голям от женския.
  • Сегментиране. Докато в мозъците на мъжете информацията се намира в индивидуални несвързани сегменти, при жените всичко е взаимно свързано. Това може да обясни защо мъжете са склонни да диференцират своите лични взаимоотношения от работните въпроси, докато жените по-добре помнят неща чрез връзката им с определена емоция.

    Концентрация. Обикновено мъжете дават цялото си внимание върху един въпрос, с който са ангажирани, докато жените рядко са напълно ангажирани в една дейност и са в състояние да правят няколко неща наведнъж.

    Специализация. Мозъците на мъжете имат тенденция за специализация. Различните части на всяко полукълбо са предназначени да изпълняват различни задачи. Жените, от своя страна, използват двете полукълба по-пълно, което им позволява да изпълняват множество задачи едновременно.

    Мозъкът и сетивата. Мъжкия мозък и нервна система получават голямата част от информацията чрез зрението. Съответно то има доминираща роля и е по-развито, отколкото при жените, докато при жените всички системи работят заедно.

    Уменията. В женския мозък има повече връзки между двете полукълба, докато при мъжете е по-голяма свързаността между предната и задната части. Това означава, че интуитивното мислене на жените е по-развито от това на мъжете. И тъй като предната и задна части контролират мускулите и зрението, мъжете имат по-добра координация между зрението и движението.

    Хормонални разлики. Количеството на половите хормони в мозъка също е различно при мъжете и жените. От осмата седмица от зачеването, момчешките тестиси започват да произвеждат тестостерон, да обливат невроните и да оформят структурата на мозъка. При момичетата, естрогените са предназначени за стимулиране региони на мозъка, които контролират експресията на емоциите.

Станете почитател на Класа