САЩ предупреждава Саудитска Арабия за последствията от масовите екзекуции

  • Говорителят на Белия дом Джош Ърнест разкри, че Вашингтонските дипломати са предупредили своите саудитски колеги, че масовите екзекуции ще имат негативни последици. "Ние редовно повдигаме въпроса за правата на човека в Саудитска Арабия", каза той. "Наскоро представители на САЩ са изразили директно пред саудитците загриженост за негативните последици, които биха могли да причинят масови екзекуции, включително тази на Al Nimr", добави той.
  • "За съжаление загрижеността, която ние изразяваме пред саудитците, се оказа оправдана", заяви говорителят на Белия дом по повод на дипломатическата криза в Персийския залив след екзекуцията на виден шиитски духовник заедно с 46 други, обвинени в планиране и участие в терористични атаки от Ал Кайда в периода между 2003 г. и 2006 г. САЩ описват шиитския духовник като "член на Саудитската опозицията и религиозен водач."
  • Рияд прекъсна дипломатическите си отношения с Техеран, след като ирански демонстранти нападнаха Саудитското консулство в Машхад, вторият по големина град в Иран и важен шиитски религиозен център. Часове след това посолството на Саудитска Арабия в Техеран също беше атакувано, протестиращите хвърляха коктейли Молотов по посолството и после щурмуваха сградата и я подпалиха. Докато съюзници на Риад като Бахрейн и Обединените арабски емирства, изразиха подкрепа за Кралството, други страни като Ирак и Ливан са се присъединили към протеста в Иран.
  • Говорителят на Държавния департамент на САЩ, Джон Кърби, междувременно разкри в понеделник официалната позиция на Белия дом, че тези две страни трябва да решат конфликта мирно и помежду си.
  • "Ако се чудите, дали САЩ се опитват да се превърнат в посредник, отговорът е не," каза Кърби пред репортери по време на пресконференция. Той призна, че Вашингтон е наясно, че проблемът " вече е повече от въпрос между Саудитска Арабия и Иран."

Станете почитател на Класа