Обречена ли е европейската политика на НАТО?

  • "След като почти всички инициативи на външната политика на САЩ са довели до хаос, европейците заключават, че НАТО ги проваля по драматичен начин," казва журналистът Робърт Бридж.
    Докато Европа се опитва да се адаптира към вълната от бежанци, бягащи от кръвопролитията и насилието на техните бившите колониални земи, десните партии спечелват европейците, загрижени все повече от мултикултурализма, неолибералните реформи, мерките за строги икономии, а сега дори от НАТО, казва експертът.

  • Случаят в Полша. Миналия месец, полската военна полиция, придружена от новия министър на правосъдието Антони Масиеревич, извърши акция срещу център контраразузнаването на НАТО във Варшава. Според Gazeta Wyborcza, властите са влезли в комплекса, използвайки копие на ключа, уволнили директора Кшистов Душа и го заменили с полковник РобъртБала. Същото направили и с десетки други длъжностни лица. В историята на НАТО никога не е имало ситуация, в която една от страните напада институция на Алианса.

    Безнадеждно непроменен. Обещанието за "надежда и промяна", което не се материализира през мандата на Барак Обама, е голямо разочарование не само за милиони американци, но също така и за безброй европейци. Всъщност, Европа беше толкова развълнувана с пристигането на Обама, че норвежкият Нобелов комитет му присъди наградата за мир само девет месеца след първия му мандат. Днес, според журналиста, "реалността на фарса е болезнено видима: лагерът в Гуантанамо остава отворен, Либия е в отчаяна ситуация, докато американската армия оперира в Сирия, с почти никакъв ефект върху ИД“.
  • Объркано бъдеще. От началото на финансовата криза от 2008 г., най-лошата от Голямата депресия насам, икономическият растеж в Европа е беден и нивото на безработица високо, докато милиони бежанци продължават да ерозират финансовите и демографски перспективи. Според журналиста, "след като почти всички инициативи на външната политика на САЩ в последните 15 години завършиха с пълна катастрофа и хаос, европейците събират две и две и заключават, че институцията НАТО предназначена да защитява интересите им, ги проваля по драматичен начин. "

    Според журналиста, голяма част от ветровете на промяната в Европа се дължат на провала на американската външна политика и въздействието, което тя е имала върху Европейското статукво. Имайки предвид, чувството на неудовлетвореност и гнева на много европейци, които се проявяват в нарастването на вълната десни движения на патриотизъм и национално икономически протекционизъм в Европа, европейската политика на НАТО в действителност може фатално да катастрофира в скалите, заключава журналистът.

Станете почитател на Класа