САЩ се опитват да помирят Иран и Саудитска Арабия

Решението на Саудитска Арабия да скъса отношенията с Иран представлява остра ескалация в напрежението между двата регионални противника след екзекуцията на саудитския шиитски духовник Нимр ан Нимр, пише в "Гардиън". Саудитският външен министър съобщи, че Саудитска Арабия къса дипломатическите отношения с Иран след нападението срещу саудитското посолство в Техеран и острата иранска реакция на екзекуцията на саудитски шиитски духовник. Той беше един от 47-те екзекутирани в Саудитска Арабия в събота, осъдени за тероризъм. Саудитското посолство в Техеран беше частично разрушено при последвалите нападения на демонстранти. Те хвърлиха запалителни бомби и проникнаха в сградата. Според очевидци, огънят е унищожил вътрешността на посолството.
Саудитска Арабия поиска членовете на иранското дипломатическо представителство да напуснат кралството в срок от 48 часа. Външният министър осъди намесата на Иран в арабските дела, които според него често водят до щети и разрушения. Той обвини иранските власти, че не са направили нищо, за да предотвратят нападенията на демонстранти срещу саудитското посолство в Техеран, съобщи БНТ. Засега обаче индикациите са, че нито Техеран, нито Рияд възнамеряват да превръща препирнята между тях в нещо повече от размяна на язвителни изявления поне за момента, коментира "Вашингтон пост".

Изданието допълва, че Саудитска Арабия и Иран подкрепят враждуващите страни в сирийската гражданска война, а враждебността между тях крие риска да провали дипломатическите усилия начело със САЩ и Русия за свикване на мирни преговори между воюващите фракции в Женева по-късно този месец. "Ню Йорк таймс" прави сходен коментар, като посочва, че САЩ и другите страни са се надявали, че дори и ограничено сътрудничество между Иран и Саудитска Арабия може да допринесе за прекратяване на опустошителните граждански войни в Сирия и Йемен и същевременно да понижи напрежението в Ирак, Бахрейн, Ливан и на други места. Цитирани от изданието анализатори изразяват опасенията си, че вместо това сега ще се стигне до увеличаване на религиозното разделение в региона, както и на инвестирането във войни чрез посредници, допълва БТА.

САЩ призоваха Иран и Саудитска Арабия да не предприемат действия, които могат да доведат до по-нататъшна ескалация на напрежението в Близкия изток и до изостряне на противоречията между сунити и шиити, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС. Говорителка на Държавния департамент на САЩ каза, че американското правителство "следи съобщенията за протестни акции пред различни дипломатически мисии на Саудитска Арабия в Иран", предизвикани от екзекуцията на шиитския теолог Нимр ал Нимр в Саудитска Арабия. Говорителката Елизабет Трюдо отбеляза, че американското правителство "подкрепя правото на мирно провеждане на протестни акции", но в същото време "осъжда по най-решителен начин всякакви нападения срещу дипломатическа собственост". "Уолстрийт джърнъл" коментира, че скъсването на отношенията е създало неочаквани усложнения за правителството на президента Обама във и без това рискованото начинание да опита да успокои кризите в Близкия изток. Изданието отбелязва, че разривът между Рияд и Техеран ще усложни и усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за успокояване на пазарите на нефта, ако Иран започне да изнася допълнителен суров петрол в обеми до един милион барела дневно, щом отпаднат западните санкциите срещу него, което се очаква да стане в началото на тази година.

В създалата се ситуация Вашингтон настоява "правителството на Иран изцяло да изпълнява своите международни задължения по защитата на тази собственост" и да възстанови спокойствието. В заключение Трюдо призова "всички страни да избягват всякакви действия, които изострят обстановката в региона".

 

Станете почитател на Класа