Единадесети арестуван за атентати по Нова година в Брюксел

Белгийската полиция арестува още двама души в различни части на страната в неделя и понеделник, които планирали атаки в Брюксел в навечерието на Нова година, съобщиха от прокуратурата в града, цитирани от БГНЕС. По време на обиски в Брюксел и съседна провинция, както и в Лиеж, са били задържани за разпит общо шестима души, но четирима по-късно били освободени.
Полицията е открила военни дрехи и пропаганден материал на "Ислямска държава". Няма намерени оръжия или взривни вещества. Засега не може да се направи връзка с атентатите в Париж през ноември, при които загинаха 130 души.
Единият арестуван е заподозрян, че има водеща роля в терористична групировка и участва в планирането на множество терористични актове в различни части на света.
Преди пет дни имаше хайка и задържаве на девети терорист, на който му повдигнаха обвинения в Белгия във връзка с атентатите в Париж през ноември. От прокуратурата тогава потвърдиха, че задържаният е бил в телефонна връзка с братовчедката на предполагаемия организатор на парижките атентати Абделхамид Абауд.
Заподозреният и Хасна Айтбулахсен са разговаряли няколко пъти след атентатите и преди щурма на полицията в парижкото предградия Сен Дени, при който бяха убити Абауд и братовчедка му, съобщи за АФП говорителят на прокуратурата Ерик ван дер Сипт.
Става въпрос за Абдула С., роден през 1985 г., с белгийска националност, уточни по-късно в комюнике прокуратурата, допълвайки, че той е бил арестуван във вторник и обвинен в "терористични убийства и участие в дейността на терористична група".
Ройтерс тогава отбеляза, че властите не са огласили по-рано ареста, за да не научат за него възможни съучастници на заподозрения.

 

Станете почитател на Класа