Работа в екип: Европейският съюз може да създаде собствена армия

  • Немският финансов министър настоя за съвместните усилия на всички членове на Европейския съюз за укрепването на сигурността и отбраната на територията.

  • Волфганг Шойбле, германският финансов министър, даде интервю за германския вестник Bild, в коетозаяви, че Европейският съюз (ЕС) трябва да обедини усилията си за създаването на единна европейска армия и настоя за увеличаване на разходите за отбрана.

    "Ние ще трябва да направим един по-значим разход за инициативата за постигане на съвместна европейска отбрана. Държавите-членки следва постепенно да постигнат общата външна политика и политика на сигурност", каза Шойбле.

    За тази цел, министърът смята, че средствата за поддържане на армиите на всяка от 28 държави-членки могат да се инвестират по-ефективно и настоя да се засилят военните действия в най-критичните области: "Няма да бъдем в състояние да стабилизираме ситуацията в Близкия изток, без по-активно участие от страна на Европейския съюз ", добави той.

    Що се отнася до въпроса за сигурността на региона, политикът подчерта необходимостта да се засили защитата на външните му граници, които той счита за въпрос от общ интерес. Той подкани Гърция и страните от Източна Европа вместо да търсят вината по този въпрос, да приемат бежанци в акт на "солидарност и подкрепа", един акт на който всеки има право.

Станете почитател на Класа