BRICS набира сили: реформата в МВФ дава предимство на нововъзникващите икономики

  • Реформата на базата на промяна в системата от квоти дава по-голяма политическа тежест на международната финансова сцена на развиващите се икономики.

    Реформите-изненада на Международния валутен фонд (МВФ), част от пакета за реформи, който Конгресът на САЩ одобри през декември, ще донесат големи ползи за развиващите се икономики, които съставляват групата BRICS, посочват няколко експерти.

    Новите политики, приети от Фонда, включително за "преразпределение на повече от 6% от квотите към страните с нововъзникващи икономики" и "промяна на Управителния съвет, така че всички членове да се избират", ще облагодетелстват най-вече Китай , който ще се превърне в третата представлявана страна, над Франция, Германия и Обединеното кралство, които, заедно с други водещи европейски икономики, ще бъдат в неравностойно положение.

    Според Кристин Лагард, директорка на Международния валутен фонд, реформите "позволяват да се разгърне по-ефективен отговор на кризата, като същевременно се подобрява структурата на корпоративното управление, за да отрази по-добре за нарастващата роля на нововъзникващите страни и динамичното развитие на глобалната икономика ".

    В този контекст, Фернандо Рейес Мата, бивш посланик на Чили в Китай, каза в интервю за Агенция Синхуа, че "промените ще дойдат в бъдеще и то от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) - те ще могат да играят значително по-голяма роля. "

Станете почитател на Класа