Обрат на 180 градуса: Турция иска "да се развърже" от Ислямска държава?

След свалянето на руски самолет Су-24 от Военновъздушните сили на Турция, през изминалия месец са били забелязани връзките на Анкара с някои джихадистки групи, смята експертът по международни отношения Бехлул Озкан в своята статия за списание " Политико".
Наскоро към Турция се насочиха критики, заради връзката й с радикални ислямисти. По-специално, американският вицепрезидент Джоузеф Байдън, съобщи, че Турция подкрепя "борещите се срещу сирийския президент Башар Асад", включително фронта Al Nusra и други екстремисти. Озкан подчерта, че "радикалите в Сирия редовно получават военна помощ от Саудитска Арабия и Катар през Турция и ЦРУ е наясно с това."
В момента Турция "е в несъгласие" с трите врага на ислямската държава: кюрди, араби шиити и правителството на Асад. Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която е на власт в Турция, настоява, че свалянето на Башар ал Асад ще улесни борбата срещу ИД. Въпреки това, планът на Анкара няма подкрепата на никой регионален или глобален фактор, свързан с конфликта. Тук се включват Русия и САЩ, чиято основна цел е да унищожат ИД, а не Асад, според експерта. По този начин, "Анкара ще трябва да се съгласи с тази стратегия, но ще плати висока цена."
Като резултат, в момента властите в страната обмисля как „да се развържат" от Ислямска държава.

Станете почитател на Класа