Най-вероятните и смущаващи конфликти за 2016

Едногодишно проучване на Съвета за външни отношения на Съединените щати (CFR) за вероятността от избухване или изостряне на конфликтите през 2016 г., разкрива загриженост за нарастващата нестабилност в света. Според изследването, това са конфликтите през следващата година, подредени по приоритет:

Сирия. Това, което започна през 2011 г. като насилие между опозицията и режима на сирийския президент Башар Асад, се превърна в мащабна война със съпътстващи ефекти върху съседните държави. От началото на войната са загинали повече от 200,000 души и 7,6 милиона са били разселени извън страната. Войната в Сирия се е засилила от подкрепа на ИД за джихадистката организация. Водената от САЩ международната коалиция и Русия провеждат антитерористични операции на сирийската територия, унищожавайки инфраструктурата на екстремистите. Германия, Франция и Великобритания са се присъединили към борбата срещу джихадистите.

Мексико. Основната заплаха ще бъде ескалацията на насилието, свързано с организираната престъпност, която също влияе на съседа САЩ. Според проучване на Международния институт за стратегически изследвания, Мексико е на трето място в света след Сирия и Ирак, по брой хора хора които умират от насилие, свързано с престъпни групировки и трафик на наркотици.

Либия. Въпреки постигнатото тази седмица споразумение между властите и опозиционните сили, либийското правителство продължава да се опитва да поддържа реда и да възстановява държавните институции на фона на надигащата се вълна от насилие след свалянето и смъртта на полковник Муамар Кадафи през 2011 г. Броят на бунтовническите милиции е над 1700.

Израел и Палестина. Напрежението между израелци и палестинци с нападения срещу цивилни граждани, протести и въоръжени сблъсъци между двете страни, продължава да причинява жертви. Повече от сто палестинци и 20 израелци са били убити в последната вълна от насилие.

Турция. Пак нараства политическото насилие между различните кюрдски групи и турските сили за сигурност, които в последните пет дни отнеха живота на най-малко 102 кюрди. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в четвъртък, че кюрдските бунтовници трябва да бъдат премахнати. Няколко градове в Югоизточна Турция са с вечерен час от понеделник.

Египет. Ситуацията със сигурността в Египет се влоши след свалянето чрез военен преврат на Мохамед Морси, през юли 2013 г. Президентът Абдел Фатах ал Сиси трябва да се противопостави на терористични заплахи, хроничната нестабилност и дълбоката икономическа криза в страната.На 17 ноември, Русия потвърди, че причината за катастрофата на руския пътнически самолет е терористичен акт.

Афганистан. Тази страна също изпитва растящо насилие и нестабилност в резултат на оттеглянето на коалиционните сили и засилването на групата на талибаните.

Ирак. Сектантското насилие между групи сунити и шиити продължава да расте. От декември 2013 г. в иракската провинция Анбар конфликтът ескалира. В допълнение, след атентатите на ислямската държава, регионалните сили предприеха голяма офанзива, за да си върнат контрола на завзетите области. Джихадисткото движение запазва широка територия и извършва терористични атаки в околните райони.

Станете почитател на Класа