Путин: "Надявам се никога да не избухне глобална ядрена война "

Русия ще подобри своите ядрени оръжия като фактор за възпиране и сигурност, но няма "да размахва ядрена тояга", заяви руският президент Владимир Путин. "Ядрената триада е в основата на нашата политика за ядрена сигурност", каза Путин в интервю за документалния филм "Световният ред", издаден от руския канал Россия 1.

Путин се надява никога да не избухне световна ядрена война. "В настоящия международен контекст това би било глобална катастрофа и аз се надявам света да не се сблъска с луд, който да реши да използва ядрени оръжия", каза той.

Според руския президент, тактическите ядрени оръжия на САЩ в Европа представляват сериозна заплаха за Русия заради близостта си. "Нашите тактически ядрени оръжия не са насочени срещу Съединените щати, те не достигат тяхната територия, докато тактическите ядрени оръжия на САЩ в Европа достигат нашата територия. В този смисъл, за нас те имат стратегическо значение и представляват заплаха, по-голяма от нашите стратегически ядрени оръжия ", каза Путин.

Путин потвърди, че в контекста на търсенето на политическо решение на кризата в Сирия, Русия смята, че е възможно да се работи със сирийския президент Башар ал Асад и със Съединените щати. " Защото ние не подслаждаме хапчето никого и не променяме нашата позиция" заяви руският лидер в документалния филм "Световният ред".

"Русия е отворена и готова да работи с европейските страни в икономиката, в политиката и в борбата срещу тероризма. ", каза той.

В отговор на въпрос за Турция и сваления от нейните ВВС руски самолет Су-24, Путин заяви, че Русия не иска да прекъсне отношенията си с турския народ. "Ние смятаме, че това е един приятелски настроен народ.. Що се отнася до текущото турско правителство, нищо не трае вечно", каза президентът.

Станете почитател на Класа