Stratfor: "Tвърдата позиция на Москва предизвика промяна в стратегията на САЩ"

Твърдата позиция на Русия за разрешаването на войната в Сирия задължи Вашингтон да преговаря, вземайки предвид интересите на Москва, според анализаторите на ЦРУ в сянка.
Въпреки последните твърдения на Вашингтон, че няма да промени политиката си спрямо Сирия, така или иначе не му остават други опции. Твърдата позиция на Москва принуждава политиците да направят отстъпки, за да се избегне по-нататъшна ескалация на сирийския конфликт, който вече трае почти пет години, подчертават анализаторите от Стратфор.

Американската фирма, специализирана в разузнаването и шпионажа посочва, че САЩ трябваше да започнат преговори с Москва малко след като Кремъл обяви началото на антитерористичната операция в края на септември.
Освен това, публикацията на Stratfor подчертава факта, че Вашингтон все още отказва да споделя подробности за полетите с Москва и ако това не се случи в близко бъдеще, може да доведе до ескалация на сирийския конфликт.

"Повишената активност на Русия в региона по границата с Турция също пречи на плана на Анкара за създаване на буферна зона, която е вероятно да включи и забранена за полети зона", според изданието.

"В последно време Москва е приела рискова, но и решителна позиция в Сирия с последните си действия. Общата им цел е ясна : да се установят точни стратегически концесии, които ще защитят правителството на сирийския президент Башар ал Асад. Това вече е започнало да работи." казват анализаторите.

Докладът на експертната група отбелязва също, че преговорите между властите в Русия и САЩ са зачестили и че позициите на двете страни по въпроса, изглежда, започват да се сближават.

Станете почитател на Класа