Турция обяви оттеглянето на войските от Ирак след искане на Обама

Анкара обяви оттеглянето на войските от Ирак, вследствие на искането на американския президент Барак Обама, според турското външно министерство.

"Като се има предвид чувствителността на иракската страна и необходимостта от борба с ИД, Турция продължава с изтеглянето от провинция Ниневия на въоръжените си сили, които са се превърнали в голямо недоразумение", гласи декларацията.

В документа се казва, че Турция, като член на международната коалиция, е готова да си сътрудничи с Ирак, за по-тясно координиране на съвместните усилия за победа над ИД. Също така, дипломатическото изявление подчертава, че Турция потвърждава своята подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Ирак и признава недоразумението с иракското правителство по отношение на разполагането на турски войски.

Преди това, в телефонен разговор с президента на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, Барак Обама подчерта, че турският президент трябва да продължи изтеглянето на турската армия от Северен Ирак. Президентът на САЩ призова Ердоган да "намали напрежението" в двустранните отношения между Турция и Ирак.
В началото на декември, Турция изпрати своята армия с танкове и тежка оръжия, към провинция Мосул в Северни ирак, под претекст за обучение на кюрдските популярни формации, борещи се с ИД.

Иракската дипломатическа служба и Министерството на отбраната заявиха, че военното присъствие се счита за "враждебно действие" от страна на Турция. Министърът на външните работи на Ирак заяви, че е подал официална жалба до Съвета за сигурност на ООН след нахлуването на турските войски в Ирак.

Станете почитател на Класа