Ислямската държава обявява Обама за свой халиф?

Една група от предполагаеми членове на ИД, във видео благодари на президента на САЩ за свалянето на Муамар Кадафи и снабдяването им с оръжие.

Записът, пуснат в интернет тази седмица, се нарича "Съобщение до Барак Обама" и твърди че президентът на САЩ е назначен като халиф на ИД.

В петминутното видео може да се видят група маскирани бойци, облечени в камуфлажни униформи, под флага на ИД. В горния десен ъгъл е логото на Al-Hayat, медията на екстремистите.

Един от групата казва, че „докато Джордж Буш запали искрата на джихад в Ирак, Обама е велик човек, който е допринесъл много за нашата кауза, издигайки джихада на ново равнище".

Говорителят хвали ролята на Обама за свалянето на правителства, които не използват шериата, като Муамар Кадафи в Либия и казва, че джихадистите получават оръжия от президента на САЩ.

" Обама ние ти дължим много. Ето защо, ние ще те провъзгласим за халиф", подчертава той, като призовава за коалиция на САЩ и ИД за борба с " Руските Кръстоносци."

В края на видеото, ислямистите декларират лоялност към Обама на арабски: Абу-Малия Барак Ибн -Хюсеин ал Обама ал-Амрики.

След появата на видеото, няколко привърженици на ИД в Twitter го нарекоха фалшиво. Други оценяват, че записът може да бъде действие на дезинформация от тайните служби на някоя страна.

Станете почитател на Класа