Саудитска Арабия създава военна коалиция от 34 страни срещу Ислямска държава

Саудитска Арабия обяви създаването на военна коалиция от 34 страни, за да се бори срещу тероризма. Седалището на командването ще се базира в Рияд, столицата на Саудитска Арабия.
Сред страните, които участват в коалицията, освен Саудитска Арабия, са Йордания Обединените арабски емирства, Пакистан, Бахрейн, Бангладеш, Бенин, Турция, Чад, Того, Тунис, Джибути, Сенегал, Судан, Сиера Леоне, Сомалия, Габон, Гвинея, Палестина, Ислямската федерална република Коморски острови, Катар, Кот д'Ивоар, Кувейт, Либия, Ливан, Малдивите, Мали, Малайзия, Египет, Мароко, Мавритания, Нигер, Нигерия и Йемен.
Другите играчи в региона:
Руската авиация е направила 4000 излитания и е унищожила повече от 8000 цели . Руските бомбардировки и нападения с ракети целят само пунктове за управление, складове на оръжие и тренировъчни лагери на терористичната организация. Междувременно Москва многократно повтори, че не обмисля възможността за наземни операции в Сирия. Освен това, руският президент Владимир Путин нареди да се действа"твърдо и да се унищожи всяка цел, която заплашва руските въоръжени сили в Сирия."
"Руските ВВС, ВМС и използването на най-съвременните системи високо прецизни оръжия причиниха сериозни щети на терористичната инфраструктура, което позволи да се промени положението в Сирия", заяви руският лидер.

Водената от САЩ международна коалиция от 65 държави, се бори повече от една година с терористите в Ирак и Сирия и действа в Сирия без разрешението на местните власти. Около 90% от коалиционните въздушни удари се извършват от ВВС на САЩ. Вашингтон обаче не координира действията си с Русия.
"Констатираме, че може би водената от САЩ коалиция, симулира борба с ИД в Сирия", заяви говорителят на Министерство на външните работи на Руската федерация, Мария Захарова."Неефективността на операциите на коалицията в Сирия е ясно потвърдена от влошаването на проблема". "Почти е невъзможно да се разбере, кога страните действат в съответствие с коалицията и кога те са мотивирани от своите собствени интереси. ", заяви говорителят на руското външно министерство.

Станете почитател на Класа