Затъмнение в Крим след атака на електропреносни стълбове в Украйна

В Крим електроенергията е била напълно прекъсната, след като стълбове на далекопроводите в съседния украински регион Херсон са били атакувани от неизвестни лица.
"В Крим, електроенергията е напълно прекъсната", потвърди Виктор Плакида, директор на Крименерго, енергийното предприятие на полуострова, без да предоставя допълнителни подробности.

Всички, почти два милиона души, са останали без електричество. Руското министерство на извънредните ситуации е обявило извънредно положение заради спиране на тока на полуострова. Министерството на енергетиката е създало регионален център за спешно реагиране за справяне с прекъсването.

Кримските власти са свързали незабавно болниците и други жизненоважни инфраструктурни услуги с резервни централи и генератори в събота вечер. Също Черноморският флот в Севастопол е бил свързан с вторични източници на захранване.

Токът от Украйна достига Крим през четири разпределителни линии.

Инцидентът може да е акт на саботаж, извършен от украински ултранационалисти от Десен сектор. По-рано беше съобщено, че в навечерието били нападнати два стълба в украинския район Херсон, които осигуряват електричество за Крим и южните провинции на Украйна.

Освен ремонтните екипи, на мястото на събитията са пристигнали украински активисти, които се опитали да предотвратят възстановяването на електроенергията до руския полуостров. Имало е сблъсъци с наранявания, но полицията по-късно обяви, че конфликтът е разрешен, съобщава РИА Новости.

Станете почитател на Класа