Разкриха най-екзотичното съветско тайно оръжие от епохата на Студената война

Една четвърт век след края на Студената война бе разкрито тайно оръжие, способно да стреля в космоса. Това е космическото оръдие Картеч Р-23м, което е било инсталирано на космическата станция Алмаз в началото на 1970.

Р-23м е продукт на дълбока модернизация на самолетно автоматично оръдие 23 mm. То е специално разработено да защитава съветските космически станции от възможно опити за инспекция или унищожаване от сателити на САЩ.

Една от първите съветски космически станции, Алмаз, е била първият кандидат за инсталирането на такива оръжия. Тази безпилотна станция е създадена за военни цели, включително разузнаване. В допълнение към разузнавателното оборудване, Алмаз е можела да разчита на свой военен арсенал включващ и това оръдие.

Автоматично оръдие Р-23м Картеч е можело да достигне цели на разстояние до четири километра с до 5000 изстрела в минута.
Оръдието е тествано в орбита на 24 януари 1974 г. Изследването е проведено на борда на космическата станция Салют-3 без космонавти, като са изстреляни 20 патрона с дистанционно управление.

Станете почитател на Класа