Земята на раздора: как са свързани основните ислямистки групи в Сирия?

По-рано този месец нов видеоклип на зверствата на терористична група в Сирия отново разбуни Интернет. В този случай джихадистите използват цивилни като човешки щит срещу въздушни удари на сирийската армия. Но този път действието не е дело на ИД или на фронт Ал Нусра, а на по-малко известна ислямистка групировка, което поставя въпросаза това кои са сирийските бунтовници и как се различават.

В интервю за вестник "Le Figaro", анализаторът Ален Родие казва, че палачите, които се появяват на записа са салафисти от националистическата групировка Йеиш Ал Ислам (Армията на исляма), която се фокусира върху борбата в рамките на сирийската територия, а не в международен план, за разлика от джихадистите от ИД и Ал Кайда.

Смята се, че те наброяват 10 000 души, което ги прави най-голямата коалиция на бунтовници в покрайнините на Дамаск. Също така е известно, че Армията на исляма отказа да се присъедини към новата коалиция Джунд ал Малахим (Войници на съдбата), образувана в Дамаск през октомври тази година, подкрепена от Саудитска Арабия и Катар, която обединява фронта Ал Нусра, Ахрар Ал Шам (Свободен народ на Леванта) и Ахнад Ал Шам (Войници на Леванта).

Успоредно с това, Армията на исляма принадлежи към ислямски фронт, който включва седем салафитски движения, включително Ахрар ал-Шам, което зависи от Джунд ал Малахим и, междувременно, поддържа връзка с фронта Ал Нусра.

Анализаторът също казва, че има още стотици групи на сирийската територия, но повечето са много малки. Те работят в един град, квартал или малка площ. Тепните цели не излизат извън рамките на местното ниво. Ситуацията, междувременно, се усложнява от факта, че няколко групи могат да споделят едно и също име, а някои са преименувани периодично. Накрая,активистите могат да се местят от една организация към друга, или да са военни в няколко групи едновременно. Поради това е изключително трудно да се определи точната принадлежност.

Друга основна ислямистка коалиция, която работи в областта е Хаиш ал Фатех J (Армия на завоюването), която има 30,000 членове. Тази коалиция завзе региона Идлиб през пролетта на 2015 г. и представлява заплаха за Латакия в Северозападна Сирия, за Алепо в северната и за Хама, на юг. С тази дейност Ал Фатехсъздаде риск от дестабилизиране на правителството на Сирия, което предизвика Русия да започне интервенцията си през септември. Следва да се отбележи, че коалицията има бази в Турция и подкрепата на няколко държави от Персийския залив, въпреки че не е известно на кои от тях.
При анализа на кризата в Сирия не трябва да забравяме, че страната е част от Близкия изток, която е не само един от най-важните региони на света от геополитическа гледна точка, но и един от най-сложните.

Станете почитател на Класа