Полша тръгва по собствен път

Кабинетът на бъдещата полска министър-председателка Беата Шидло още отсега дава повод за дискусии. Някои критики срещу Германия показват, че в бъдеще Варшава ще залага много по-силно на националните интереси на страната.

Берлин ще трябва да свиква с новостите от Варшава, защото бъдещият външен министър на страната Витолд Вашиковски е известен с острия си език. Вашиковски е опитен дипломат - завършил е университета в Орегон, бил е представител на Полша в НАТО и един от посредниците на преговорите за разполагането на американския противоракетен щит в Полша. Известно време е бил посланик на Полша в Техеран, а между 2005 и 2008 година и заместник-министър на външните работи. Вашиковски е по-скоро скептичен относно ползата от тясното политическо сътрудничество на родината си с Германия.

Наскоро той разкритикува остро бившия външен министър Радослав Шикорски: "Шикорски твърди, че тясното сътрудничество с Германия ще ни доближи до европейския център за взимане на решения. Това са оказа погрешно. В кои решения участваме? В решаването на руско-украинския конфликт? В енергийната политика и строителството на „Северен поток"- 2, или пък при решаването на бежанската криза? Нищо подобно", заяви Вашиковски, който в друго интервю все пак каза, че не бивало да се "демонизира" неговото критично отношение към Германия.

Какво диктуват полските национални интереси

"Искаме да защитаваме нашите интереси и разчитаме на компромиси", добави той. Същевременно подчерта, че икономиките на Полша и Германия живеят в някакъв вид "симбиоза". "Не става дума за влошаване на отношенията с Германия. Многократно сме подчертавали, че сме заинтересовани от добри отношения с Германия, защото това сътрудничество носи икономически изгоди на Полша. И ще се постараем да го засилим ", казва Вашиковски в телевизионно интервю.

Най-противоречива е номинацията на Антони Мацеревич за министър на отбраната. По поръчение на своята национал-консервативна партия „Право и справедливост" той разформирова военното разузнаване в периода 2005-2007 година, за го прочисти от дейци на комунистическите тайни служби. По времето, когато неговата партия беше в опозиция, Мацеревич пък оглави комисията, разследваща катастрофата край Смоленск, в която загина президентът на Полша Лех Качински.

Тази комисия всъщност си беше чисто партийна структура, която се конкурираше с държавните институции и постави под въпрос резултатите от официалното разследване за катастрофата. Мацеревич и до днес не изключва възможността братът на партийния лидер Ярослав Качински да е станал жертва на атентат.

Естествено неговите критики се насочват най-вече срещу Русия, но не само. Наскоро той обвини Германия във връзка с бежанската криза: "Ангела Меркел покани тези хора в Германия. А последиците от нейното безгрижие сега трябва да носят останалите европейци", заяви той в интервю за полски седмичник.

„Добро решение"

Затова пък номинацията на Конрад Шимански за министър по европейските въпроси предизвика положителни реакции и извън партийните редици. Шимански минава за водещ експерт по енергийните въпроси. "Шимански е личност, която залага на компромиса и в това отношение неговата номинация е добро решение. Той ще бъде добре дошъл партньор и за Берлин", казва политоложката Агниешка Лада. Тя обаче съзира един основен проблем в новото правителство.

"Не е ясно, доколко отделните министри ще имат право да действат самостоятелно и да определят своята политика, и доколко ще бъдат направлявани от председателя на партията Ярослав Качински. Политиката на новото правителство сигурно ще се концентрира основно върху полските национални интереси, така както ги виждат в "Право и справедливост". Трябва да се готвим за промени", заключава тя.

DW

Станете почитател на Класа