Излишните мазнини около талията са по-опасни от затлъстяването

Ново проучване, публикувано в журнала Annals of Internal Medicine показва, че хората с нормално тегло, но с мазнини около стомаха, са с по-висок риск от смъртност, отколкото тези, които са с наднормено тегло.

Международен екип от изследователи е отчел резултатите от изследванията на 15,184 възрастни между 18 и 90 години. Учените имали достъп до данни от всеки от тях за последните 14 години.

Информацията им помогна да разберат как е свързан рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания с разпределението на телесните мазнини.

Те установили, че хората с нормален индекс на телесна маса (BMI), но с излишни мазнини около талията са изложени на повишен риск от смърт в сравнение с тези, чиито BMI е висок, но те имат по-балансирано разпределение на мазнините.

"Хората, които са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване, могат да имат по-голямо количество на подкожна мастна тъкан в бедрата и краката, т.е., мазнини, свързана с по-здравословни метаболитни профили. Това може да обясни изненадващото подобрено оцеляване сред затлъстелите хора", заключват авторите на изследването.

Според изследователите, висцералната мазнина се счита за по-опасна, отколкото типичната подкожна мазнина и може, например, да увеличи инсулиновата резистентност.

Станете почитател на Класа