Какво печели Китай с изкуствено създадените острови?

Въпреки съпротивата от страна на САЩ, Китай върви активно напред с операции в изкуствените острови, създадени в Южнокитайско море, където дори е изпратил няколко многоцелеви изтребителя J-11B. Пекин обяснява разгръщането на своите бойни самолети, като посочва, че това е само едно учение, но този довод не убеди много анализаторите, които виждат огромна мащабна стратегия в тези действия, с цел разширяване господството си в района.
Докато някои наблюдатели нехаят за военните съоръжения и оперативни способности, които Китай развива в изкуствените архипелази, Пол Гиарра, президент на портала за геополитически анализ "Глобални Стратегии и трансформация", твърди че плановете на азиатския гигант надхвърлят вичко, което се вижда на пръв поглед.
"Военните самолети и ракетни батареи на Китай, пръснати из Южнокитайско море имат редица важни функции в ущърб на Америка и нашите съюзници включително Тайван, които имат интерес от свобода на моретата, от върховенството на закона и от своите териториални претенции ", казва Гиарра, цитиран от портала " Defense News ".
Според анализаторът, стратегията на Китай стои на шест ключови фактора:
Първо, разполагането на самолети на остров Yunsín , служи на Китай, за да засили своите точки на морски достъп. Второ, чрез милитаризиране на островите, политическите претенции на Китай са " политически много по- трудни за опровергаване".
Трето, става "оперативно по-трудно да бъде изгонен Китай" от тези позиции.
Също така, експертът отбелязва, че силите, разгърнати в новите острови стават част от най-голямата военна мрежа в Китай "не само по протежение на Южнокитайско море, но също така и в континенталната част на Китай."
Военните летища в океанската част разширяват "драматично" операционния обхват на военната авиация с наземни бази, така че самолетите могат да "се прегрупират, да зареждат гориво и да сменят екипажите по време на мисии, променяйки значително военното уравнение."
Друг фактор е, че тези офшорни инсталации преконфигурират военните граници на Китай, поставяйки много морски точки в обхвата на военните на Китай, което ще служи като убедителна сила пред потенциалните съперници.

Станете почитател на Класа