Разсекретен доклад разкрива сценарий за "апокалиптична" война между САЩ и СССР

The National Security Archive на САЩ е разсекретил доклад на Консултативния съвет за външно разузнаване до президента от 1990 г., в който се съобщава, че в началото на ноември 1983 г., светът се е доближил до ядрена война, както никога преди.
През ноември 1983 г., САЩ и техните партньори започнаха мащабни военни учения Able Archer 83, като част от годишните учения на НАТО. В отговор на това СССР изведе в повишена готовност ВВС в Полша и Германската демократична република и повиши честота на разузнавателни полети. На съветското разузнаване е наредено да се наблюдава всяка индикация, че е планирано ядрено нападение срещу СССР.

Докато нито НАТО, нито на САЩ знаят за реакцията на Кремъл, Обединеното кралство се обръща към Вашингтон казвайки, че СССР е поставил своите въоръжени сили в необичайно висока готовност. Налага се предположението, че британците са получили информация от агенти под прикритие.
Идеята, че САЩ са планирали първата атака, е изведена от редица фактори, дори се е появила няколко пъти в Съветската преса преди 1983 г. Въпреки това, в доклада се посочва, че американското разузнаване смята, че съдържанието на руските вестници е само пропаганда и лъжи и че в действителност Политбюро не мисли нищо подобно.

В доклада също така се съобщава, че през 1987 г. разузнаването на САЩ установява, че през 70-те години в СССР са разработили комплексен компютърен модел, който анализира връзката между въоръжените сили на САЩ и СССР, известен като VRYAN, или "внезапна атака на ядрени ракети." Съветският модел взимал за 100% ядрената мощност на САЩ и отчитал своя потенциал за не под 60%. През 1984 г. този процент спада до 45%, а според един информатор на западното разузнаване, СССР е планирал да започне превантивна ядрена атака, след като падне до 40%.
Основен фактор, водещ до изчисляване на числото 45%, когато Съветският арсенал е почти двойно по-голям от този на САЩ, е сравнението на икономическия потенциал на двете страни. На второ място, нито един таен документ за VRYAN получен от западното разузнаване не разполага с доказателства, че Съветският съюз е имал намерение да използва този модел за планиране на превантивен ядрен удар - съветските дезертьори умишлено преувеличавали данните, с които разполагат, за да получат по-добра защита и по-голямо внимание.

Всички данни водят до "тревожните заключения", че една мощна глобална нация е виждала в СССР / Русия абсолютното зло.Това означава, че САЩ не разбират мотивите, които ръководят руските политици и по всяко време може да бъдат в ситуация на силна конфронтация с Москва.

Станете почитател на Класа