Пентагонът: САЩ планират да съдържат действията на Русия с военни средства

САЩ смята, че Русия не се подчинява на международния ред и има намерение да сдържа Москва с помощта на политически, военни и икономически средства, обяви в събота шефът на Пентагона Аштън Картър, по време на конференция в Калифорния.
Картър квалифицира като "застрашаващи " декларациите на Русия относно потенциалното използване на ядрени оръжия, в отговор на което САЩ ще модернизира целия си ядрен арсенал, не само подводници, бомбардировачи и ракети въоръжени с далекобойни ядрени оръжия, но също така и самите бойни глави.
"Ние инвестираме в технологии, които са най-подходящи за провокациите от Русия, както и в нови безпилотни системи, нови далекообхватни бомбардировачи, в иновации като електромагнитно оръдие, лазери и нови електронни системи за бойна електроника, за космоса и киберпространството, включително някои изненадващи, които наистина не мога да опиша тук ", каза Картър, цитиран от AP.
"Ние не търсим студена и още по-малко - гореща война с Русия", заяви министърът на отбраната. "Ние не се стремим да направим Русия враг. Но не се съмнявам, че Съединените щати ще защитават нашите интереси, нашите съюзници, международния ред, основан на принципи, както и положителното бъдеще, което това ни предлага."
Изявления на Картър идват в момент, когато Русия се е утвърдила като сила, след повече от две десетилетия, в които САЩ беше представян като доминиращ партньор в международните отношения. Междувременно Китай разширява военното си влияние отвъд крайбрежието си.
"Взети заедно, тези тенденции са предизвикателство за превъзходството на САЩ и неговото опазване на световния ред", отбелязва AP.

Станете почитател на Класа