САЩ признават, че са изправени пред сериозна криза със самолетоносачите

Американският флот страда от сериозна криза, причинена от недостиг на самолетоносачи, заяви адмирал в показанията си пред комисията на въоръжените сили на САЩ
Според законите на страната, флотата трябва да има единадесет кораби от този тип, но през декември 2012 г. е изведен от експлоатация самолетоносачът USS Enterprise, факт, който е допринесъл за настоящата криза. Този кораб ще бъде заменен от USS Gerald R. Ford, който ще влезе в експлоатация през 2016 г., но ще започне да оперира едва от 2021 г. съобщава, военният изследовател Дейв Маджумдар в американското списание The National Interest ".
Докато новият самолетоносач USS Gerald R. Ford влезе в действие, флотът на САЩ ще трябва да оцелее в трудни времена на криза: от десет самолетоносача на въоръжение, пет в момента са в процес на ремонт и другите пет са използват в максимална степен, каза контраадмирал Томас Мур пред Комитета на въоръжените сили.
В контекста на кризата, Тексаският конгресмен Майк Конауей внесе в парламента законопроект, според който флотата трябва да има 12 самолетоносача за да "докаже нашата сила както пред нашите военни, така и пред международната общност, тъй като враговете заплашват свободата ни в морето и се съмняват в американската военна мощ ", казва той, цитиран от списанието. Този законопроект все още е само проект.

Станете почитател на Класа