Der Spiegel: Германия е шпионирала "систематично" своите съюзници, включително САЩ

Сред целите на германската федерална служба за разузнаване (BND) има някои неочаквани и изненадващи случаи, разкрива германския вестник Der Spiegel. Вестникът твърди, че Берлин "систематично шпионирал" много от своите съюзници, включително вътрешното Министерство на САЩ.

Германските програми за шпионаж са били насочени към много държави и организации, за които човек би помислил, че са приятелски. Целите на БНД включват министерствата на вътрешните работи на Полша, Австрия, Дания и Хърватия; Американските дипломатически мисии към Европейския съюз и ООН, както и Министерствата на финансите, на вътрешните работи и Държавния департамент във Вашингтон, публикува Der Spiegel, позовавайки се на анонимни източници. Дори и горещите линии на Държавния департамент на САЩ са били целенасочено и многократно шпионирани.

В Германия, посолствата и консулствата на Франция, Великобритания, Швеция, Португалия, Гърция, Испания, Италия, Австрия, Швейцария и дори на Ватикана са били предмет на шпионаж, казва Der Spiegel без да идентифицира източниците си.

БНД е шпионирал служители на френското министерство на външните работи и на президентсвото. Докато през последните месеци Spiegel Online твърди, че германският шпионаж е бил най-вече в полза на американския си аналог, Агенцията за национална сигурност (NSA), новите разкрития изглежда ще покажат, че много посолства и правителства на "европейски държави съюзници "са били шпионирани по собствена инициатива на Германия.

Освен това, разкритията на "Шпигел" предполагат, че БНД е шпионирал неправителствени организации като Oxfam, Care International и Международния комитет на Червения кръст.

Станете почитател на Класа