Списъкът на Форбс : Най-силните хора в света през 2015 г.

В сряда списание Forbes публикува годишната си класация на най-влиятелните хора в света.
Годишната класация на Forbes включва политици, религиозни лидери, финансисти, предприемачи, филантропи и известни личности, с оценени множество различни параметри. Взема се предвид броят на хората, които са повлияни от техните решения, обемът на финансовите ресурси, които притежават или управляват, различните сфери на живота, в които се чувства въздействието им и как те използват своето влияние. Представяме 10-те души, които оглавяват престижния списък, начело с руския президент Владимир Путин за трета поредна година.

1. Владимир Путин. За трета поредна година руският президент води класирането. Списанието отбелязва, че рейтингът му на одобрение сред руснаците през юни достигна рекордните 89%. Руската операция в Сирия, която започна през есента, отслаби позициите на САЩ и НАТО в региона и възвръща глобално влияние на Русия.

2. Ангела Меркел. Германският канцлер е най-влиятелната жена в света от повече от 10 години. Списанието подчертава нейните постижения във вътрешната и външна политика. Меркел подкрепя активно борбата срещу Ислямска държава и играе важна роля в украинския конфликт, гарантирайки заедно с Путин мирните споразумения.

3. Барак Обама. Въпреки че САЩ остава глобална сила, пише изданието, през последната година президентът на САЩ ясно е загубил своето влияние. Неговото одобрение в рамките на страната не надвишава 50%, а във външната политика е "засенчен" от Ангела Меркел и Владимир Путин.

4. Папа Франциск. Духовният лидер на католическия свят е успял да промени по време на своето папство консервативния образ на Църквата, подчертава "Форбс". Папата открито изрази опасения относно миграцията и изменението на климата и не се страхува да засяга въпроси като правата на жените и хомосексуалистите. Също така, Папата прекарва много време да помага на бедните.

5. Цзинпин. Според списанието, той използва внимателно влиянието, което има като лидер на втората по големина икономика в света. Подчертава се, че има много отворен начин на живот, посветен на борбата срещу корупцията и изграждането на добри отношения с другите сили, на Изток и на Запад.

6. Бил Гейтс. Един от най-богатите хора в света, основа Microsoft преди 40 години и сега 84% от американците имат компютър вкъщи. Заедно със съпругата си преди 15 години той създава благотворителна организация, която се бори с глада и социалното неравенство.

7. Джанет Йелън. Медията пише, че когато Йелън стана президент на Федералния резерв на САЩ, страната се възстанови от кризата. Под нейно ръководство, регулаторът има в баланса $ 4.5 трилиона в активи (БВП на САЩ е 16 800 000 000 000).

8. Дейвид Камерън. Британският премиер бе преизбран през май тази година. "Форбс" изтъква, че лидерът на Консервативната партия има в Twitter, 834,000 последователи.

9. Нарендра Моди. В първата си година като министър-председател, Моди е увеличил БВП на Индия със 7,4% както и нейния статус на световната сцена. Неговите реформи са довели до увеличаване на Индийското влияние на пазара на технологии.

10. Лари Пейдж. Основателят на Google планира скоро да промени позицията си от изпълнителен директор на компанията към изпълнителен директор на новото дружество Alphabet, свързващо Google и иновативните единици Google X, Nest, Fiber, Calico, и т.н. "Форбс" подчертава, че Пейдж е известен като един от най-убедените поддръжници на използването на алтернативни източници на енергия в Силиконовата долина.

Станете почитател на Класа