Самолетоносачите на САЩ могат да са неефективни срещу съперниците

Нов доклад на американския флот обръща внимание на опасността да не се поддържа достатъчно силна и голяма флота, като предупреждава, че съперниците развиват технологии, способни да потопят самолетоносачите им.

По време на показанията си пред Комисията по въоръжените сили на САЩ, висши офицери предупредиха за риска, свързан с неподдържането на достатъчно голяма флота, съобщава CNN. Според доклад на военноморския експерт Джери Хендрикс от Центъра за нова американска сигурност "тази инерция назад би могла да подкопае доверието в Съединените щати."

Докато страните – съперници на САЩ развиват технологии, способни да потопяват американски самолетоносачи, сегашният "импулс назад" може да направи тези скъпоструващи военни кораби неефективни през следващите години. Флотът от самолетоносачи и самолети се считат за основа на военноморските сили на САЩ от края на Втората световна война.

В доклада обаче се твърди, че грешното решение през последните 20 години да се даде приоритет на самолети с малък обсег пред тези, с възможности за по-дълъг обсег на действие, поставя в опасност американските военни кораби. "Днешните самолетоносачи и придружаващи самолети с намалена способност да проектират сила на дълги разстояния и с голям капацитет, представляват 25 години пренебрегване на исторически уроци ", каза Хендрикс.

Появата на нови световни сили, като Китай, както и придобиването от тези страни на ракети с далечен обсег, биха могли да възпрепятстват флотата на САЩ. От своя страна, Русия, Северна Корея и Иран също инвестират в подобни анти-корабни технологии в опита си да се върнат към налагането си във военноморската област, добави той.

"Новите възможности в областта на безпилотни системи, стелт, насочена и свръхзвукова енергия могат да се комбинират, за да се осигури необходимия обхват на изтребителите за предприемането на мисии на дълбока атака", каза Хендрикс.

Станете почитател на Класа