"Геополитическият шах завърши с победа за Русия"

Сегашната ситуация в Сирия показва, че геополитическото противопоставяне на световната сцена между САЩ и Русия е приключило с победа за Москва, казват международните медии.

Тази геополитическа конфронтация започна с преврата в Украйна, ръководен от Вашингтон и неговите съюзници, който доведе до гражданска война. „Благодарение на усилията на Русия, бе постигнато мирно споразумение за Украйна с помощта на Германия, Франция и Киев. Но в тези решаващи преговори не участва нито Обама, нито някой от неговите делегати, така че можем да заключим, че руският президент Владимир Путин е спечелил тази партия шах" пише Oped News.

Изданието се позовава също на постигнатото наскоро историческо споразумение за ядрената програма на Иран между Иран и световните сили, което не би било възможно без Русия, съюзник на Техеран.

Най-новото бойно поле е Сирия, където САЩ и съюзниците им преди повече от година стартираха операция за противодействие на тероризма, но твърдо отказаха да преговарят с правителството на Сирия. Тази ситуация се е променила с намесата на Русия, която е поела контрол над събитията в Сирия и е основната фигура за евентуален мир в арабската държава. "По този начин, ние заключаваме, че Владимир Путин е победител в целия този геополитически шахматен турнир", заключава медията.

Станете почитател на Класа