Четири страни предлагат бартери с Русия за избягване плащанията в долари

Русия е получила от Иран, Турция, Индия и Китай редица предложения относно преминаването към плащания в национална валута или двустранен обмен в търговията. Москва проучава тези предложения.

"Ние получихме оферти от различни страни", каза заместник-директорът на Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор, Алексей Алексейенко, на международна конференция в Египет за търговия със зърнени култури.

"Имахме преговори с Техеран, Анкара, Ню Делхи, Пекин и други", добави той. "Мисля, че е доста добра схема, за да се гарантира стабилност", заяви той.

На иранската страна беше предложено да се обменя зърно за млечни продукти, риба и месо. На свой ред, Турция предлага месни и млечни продукти, риба и яйца. Във всички случаи стремежът е да се откаже доларът като валута за трансфер.

Предложенията от четирите страни са представени на различни административни нива, включително междуправителствени комисии.

Китай и Русия започнаха да заменят долара в двустранната търговия помежду си през 2011 г. През 2014 г. се стигна до споразумение за суап на стойност 150,000 милиона юана (25,000 милиона долара). Освен това, Пекин е разработил алтернатива на системата SWIFT за международни плащания, известна като CIPS, чието лансиране ще намали ролята на долара в световната търговия в рамките само на няколко месеца, казват експерти.

Станете почитател на Класа