И Германия е виновна

Постоянният приток на бежанци наложи нови принципи в ЕС. "Всеки за себе си" и "Всеки да се спасява както може" - редица еврочленки действат по този начин. Един от виновниците за това развитие е Берлин, пише Б. Колер.

 

 

Извънредната среща в Брюксел, провела се в неделя, беше посветена на кризата с бежанците. В действителност обаче там ставаше дума за спасяването на самия Европейски съюз. Факт е, че постоянният приток на бежанци изправи Общността пред едно от най-големите предизвикателства в досегашната й история. На този фон поведението й оставя ту отрезвяващо, ту потискащо впечатление.

От вричанията във вечна солидарност не е останала никаква следа. Огромният поток мигранти наложи нови ръководни принципи като "Всеки за себе си" и "Всеки да се спасява както може": онези страни, които могат, просто препращат бежанците нататък, все по-далече, на север, към "обетованата земя" Германия.
"Та нали Берлин ги иска?"

Циникът вероятно би казал, че в рамките на бежанската криза прехвърлянето на мигрантите е единственото трансгранично сътрудничество, което наистина функционира. Прехвърлянето на отговорностите също е на мода - а то ще продължи и след извънредната среща в Брюксел. На нея държавите от ЕС не се върнаха към познатите правила от Дъблин. Все пак в заключителната декларация се казваше, че е "неприемливо" пропускането на бежанците от държава в държава - само че единствено тогава, когато това се прави, без да се информират съседните държави. Страни като Хърватия и Словения не бяха готови да подкрепят обаче дори и този минимален консенсус.

Завръщането на редица еврочленки между Балтика и Балканите към възгледите и инструментариума на националните държави се дължи на разнообразни фактори, повечето от които имат местен характер. Същевременно Берлин, който продължава да възхвалява съвместната политика на Общността, е един от виновниците за това развитие.

Защо далеч по-малки и по-слаби държави от Германия да се мъчат да постигнат невъзможното, след като Берлин сам решава да се справи с бежанския проблем? Защо страна като Унгария да задържа бежанците, след като я критикуват за отношението й към тях, а и германската канцлерка обявява, че граничните огради били "зло", при това – безполезно? Защо другите държави от ЕС да се съгласяват на постоянни квоти за разпределението на мигрантите, щом никой не е наясно докога вратата на Германия ще остане отворена и колко широко?

И Германия издъхва

Германия на свой ред подава сигнали за капитулация. Последният от тях дойде от Съюза на германските криминални служители. Той е на мнение, че прекомерните натоварвания за полицаите изискват промяна на закона и настоява нелегалното преминаване на границите вече да не се счита за криминално деяние.

Това било израз на прагматизъм, твърдят някои германци, заемащи високи постове. В действителност обаче това би бил нов отказ от държавна власт.

 

 

Бертолд Колер, ФАЦ

www.faz.net

Всички права запазени.

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа