Нов спад на цената на петрола, запасите са в пикови нива

Цените на петрола може да паднат рязко в резултат на факта, че запасите достигат максималния си капацитет. Излишъкът на пазара вече причини цените да паднат с близо 60% от юни 2014 г., според инвестиционната банка Goldman Sachs.

Goldman Sachs прогнозира, че настоящата ситуация е подобна на тази през 1998 г. и 2009 г., когато капацитетът за съхранение на петрол е бил надхвърлен и цената паднала драстично. Тя не очаква баланс на търсенето и предлагането през 2016 г, съобщава Ройтерс.

Според банката, цените на петрола са много ниски, защото, докато рафинирането на суров достигна рекордни нива, търсенето на бензин расте слабо. Други фактори, които влияят на тази ситуация е увеличението на доставките от Китай.

От юни 2014 г., цените на петрола са паднали драстично. Така, през август, един барел брент петрол струва по-малко от $ 50, докато в понеделник се търгува на нива около $ 48, според Nasdaq.

Миналия април, съобщи The Wall Street Journal петролните складове в САЩ достигнаха до 70% от капацитета си, най-високото ниво от 80 години насам, докато в Европа и Япония имаше дори по-малко място за натрупване на резерви.

Станете почитател на Класа