Великия поход на бежанци в Словения

Шокиращо видео, заснето от безпилотен самолет, показа драмата на притока на бежанци от Близкия изток. Тези хора търсят помощ след преминаване на границата между Хърватия и Словения.

Панорамата показва хиляди бежанци маршируващи бавно, продължавайки напред след престой в бежански лагер в граничния град Rigonce (Словения). Целта на пътуването е да се премине от един лагер в друг, съобщава The Daily Mail.

Решението на Унгария да затвори границата си преди девет дни изпрати безпрецедентен поток от бежанци към Словения. "Ако ние не намерим решение и не направим всичко, което можем днес, това ще бъде краят на Европейския съюз като такъв. Ако ние не предприемем конкретни действия, мисля, че Европа ще започне да се разпада," заяви в неделя премиерът на Словения Миро Церар.

Граничният пункт е ключов транзитен пункт между така наречения Път на бежанците от Западните Балкани в Югоизточна Европа. От средата на септември около 250 000 души са минали по този път. Повече от 11,000 бежанци са дошли в Хърватия само в събота, а през последните 10 дни повече от 60,000 души са пресекли границата в Словения.
Последният план на лидерите на ЕС е от 17 точки и целта му е да се справи с вълната от бежанци и мигранти, преминаващи през държавите-членки на Балканския полуостров.

Станете почитател на Класа