Християнски мисионери, използвани от САЩ да шпионират Северна Корея

Пентагонът използва организация на американските християнски мисионери за да проведе операции на шпионаж във вътрешността на Северна Корея, замаскирани под хуманитарна помощ.
Организацията, наречена "HISG" работела на територията на Северна Корея в рамките на тайна програма на министерството на отбраната, започната през декември 2004 г. от администрацията на бившия президент Джордж У. Буш и е продължила през по-голямата част на първия мандат на сегашния държавен глава Барак Обама, съобщава на интернет страницата "The Intercept".
„Евангелисткият лидер на неправителствена организация е шпионин в Пентагона. Северна Корея е най-труден обект за американското разузнаване, но организацията, предоставяща хуманитарна помощ за населението на страната, е в състояние да отиде там, където другите не могат, "се казва в доклада.
HISG между хуманитарната помощ и оборудване вкарва в Северна Корея военни сензори и екипи, за да "подготви оперативната зона", обхващаща събирането на нелегални разузнавателни данни и монтаж на оборудване за позициониране. Това са дейности които се провеждат често преди бъдещи конфликти.

Станете почитател на Класа