CSM: Ако Кремъл не се сражава с ислямистите в Сирия, ще го прави в Русия

На състоялата се във вторник в Кремъл среща между критикувания сирийски лидер Башар Асад и руския президент Владимир Путин бе представена обосновка на руската намеса в Сирия, познато на цяло поколение американци, чиито лидери водеха презокеански войни от Виетнам до Ирак – а сега и в Сирия: „По-добре днес да се сражаваме с тях там, отколкото утре в нашите градове". За Русия, 12% от чието население е съставено от мюсюлмани (предимно сунити), съсредоточено, предимно, във вече нестабилния Северно-Кавкази регион, този страх не е чак толкова пресилен", разсъждава Фред Уайър в The Christian Science Monitor.
Според експертите по сигурността, пише изданието, е важно да се разруши „мита за ИД", спирайки нейното победно шествие из Сирия. Иначе тази „икуменическа марка" на екстремен джихадизъм може да привлече на своя страна не само младите руснаци мюсюлмани, но и, което е по-важно, мюсюлманските постсъветски републики, от които се открива пряк достъп до самото сърце на Русия.

„По подобие на много бивши американски лидери, Путин, вероятно, недооценява опасността от дългосрочния ефект – и това, че намесата в делата на Сирия може да превърне в реалност за Русия онези страхове, които тя се опитва да предотврати", се казва в статията.

„По думите на експерти, много зависи от това, колко дълго ще продължи руската намеса в Сирия и с какво тя ще приключи. Още повече, че тази кампания, в хода на която телевизията всеки ден показва руски бойни самолети, бомбардиращи сирийските бунтовници, може да говори на мюсюлманите не съвсем това, което на останалите руснаци, - а също и да ангажира ресурси, които е по-добре да бъдат използвани за предотвратяването на опасности, по-близки до дома", пише авторът.

„Заради действията на Русия в Сирия не само ИД и обяви война, но и други ислямистки групировки. Трябва да бъдем много внимателни, за да сведем до минимум провокациите по адрес на руските мюсюлмани. Вероятно, това не е спешен проблем, но ако тази операция продължи повече от очакваното, ще се появи реална опасност от разгневяване на руските мюсюлмани. Не можем да си позволим да недооценяваме това заради привлекателната идеология на джихадизма, по-специално за младите мюсюлмани. Това е напълно реална и дългосрочна заплаха", цитира Уайър Владимир Сотников, експерт на Института по изтокознание в Москва.

„До някаква степен това е продължение на нашата дълга война в Северен Кавказ, която Путин успя да умиротвори, напомпвайки в този регион огромни пари. Боя се, че сега Русия отново ще стане уязвима за всичките последствия на ислямисткия екстремизъм, включително и тероризма в нашите градове", смята независимият експерт по сигурността Александър Голц.

Станете почитател на Класа