Тайните на изгубена цивилизация, която не е имала армия

Въпреки, че е открита преди почти век, писмеността на древната цивилизация в долината на Инд, която може да се сравнява с тази на Египет и Месопотамия, е загадка за учените. Сега изглежда, че писмеността може да разкрие поне част от своите тайни.

Руините на цивилизацията, процъфтявала между 2600 и 1900 г. пр.н.е., са открити едва през в 20-те години на XX век. След близо един век от разкопки, тази цивилизация в Пакистан и Северозападна Индия се възприема като начало на индийската цивилизация и вероятно на произхода на индуизма, пише Андрю Робинсън в списание "Nature".

Това е била най-развитата градска култура на периода, с население, което достига един милион души и процъфтяваща морска търговия. Изненадващо, културата не е оставила археологически доказателства за армии и войни, но техните градове се открояват с градско планиране, канализационна мрежа в домовете и първите тоалетни. Също така, те създавт бижута с пробити скъпоценен камъни и са автори на една писменост, която дори и днес остава неразчетена.

Писмеността се състои от пиктографски знаци и отчасти човешки и животински рисунки. Тези елементи са вписани в малки печати, теракотени и понякога метални таблички. Въпреки това, не съществува консенсус по смисъла на написването поради три основни проблема. Първо, няма информация за базовия език. Второ, за разлика от други езици, не се знаят имена на управители, на исторически или митически персонажи. Накрая, не са открити двуезични надписи в долината на Инд.

Станете почитател на Класа