Как САЩ създават техния "Властови пръстен "?

Вашингтон създава "властови пръстен" около малките икономики, които ще са по-зависими от американската мощ и в рамките на които стоките ще бъдат свободни от данъци, казва международният анализатор Василий Колташов.

Той подчертава, че вече половината пръстен е създаден. Анализаторът припомня, че наскоро в град Атланта (САЩ), бе договорен TTP, между 12 държави: САЩ, Австралия, Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия , Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Чили и Япония.

Друг документ, Договорът за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между Съединените щати и Европейския съюз (TTIP), известен също като споразумението за свободна търговия, има за цел да се създаде втората половина на "пръстена" на Съединените щати, казва авторът.

Ето трите точки, които обясняват как Америка се възползва от тези споразумения:
1. Повече интеграция, повече контрол върху вътрешните работи на страните
Вашингтон смята, че организации като Световната търговска организация и Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество предоставят прекалено много свобода на членовете си, оставяйки на правителството правото да решава много въпроси. Освен това, тези интеграционни обединения не позволяват на САЩ да подчинят вътрешните работи на страните-членки на строго търговско споразумение. Вашингтон се нуждае от споразумения като TTP и TTIP да се създаде външна подкрепа за американската икономика и да се ограничи навлизането на чуждестранни стоки на техния пазар.
2. Контрол на икономиката
Тъй като Съединените щати са претърпяли остра политическа криза и са били на ръба на "технически дифолт" през 2011-2013, Обама започна да провежда по-енергична външна политика, засилвайки долара, за да привлече капитали в Съединените щати, казва експертът. Първоначалната идея на тази политика е ТТР. Вероятно скоро ще се добави и трансатлантическото споразумение. И тогава 60% от световната икономика ще е в ръцете на Съединените щати.
3. Да се чувстваш като у дома си
Ако плановете на САЩ успеят, всички страни ще трябва да се съобразят с патентния закон на Съединените щати и да поемат защитата на интелектуалната собственост на корпорациите; никой няма да посмее да оспори привилегиите на Вашингтон, тъй като това би означавало да бъдат изключени от пазара в САЩ, казва анализаторът.

Партньорства дават на Вашингтон голям брой предимства, като например способността да се чувстват като у дома си и да знаят, че всяка точка е благоприятна за интересите на САЩ.

Станете почитател на Класа