Джихадът - Духовна борба или тероризъм?

Терминът "джихад" влезе в обща употреба по целия свят след атентатите от 11-9. Повече от десетилетие по-късно, възходът на ислямска държава в Сирия и Ирак накара думата "джихад" да се използва почти взаимозаменяемо с "терорист". Какво е наистина джихад днес?

"Джихад" е концепция на исляма, която продължава да генерира дебат за значението си. Докато някои превежда термина като "свещена война", много мюсюлмани отхвърлят тази идея и настояват, че само означава "усилие". Според някои мюсюлмански лидери, джихад е напълно мирно явление и се отнася за вътрешна духовна война.

Повече от 14 века от съществуването на понятието, много класически мюсюлмански юристи и правни експерти го определят като "война с духовно значение." В същия смисъл се появява и в "Енциклопедия на исляма": "В закона, според общата доктрина и историческа традиция, джихад е военни действия с цел разширяване на исляма или, ако е необходимо, защитата му. "
"Джихад винаги е съществувал", казва испанският журналист и писател Хосе Хавиер Еспарза, в книгата си "История на джихада. Четиринадесет века на кръв в името на Аллах ". "Джихад се разбира като военен ресурс на вярата и е константа в исляма през цялата му история," пише Еспарза.

Въпреки че джихадът не е един от петте стълба на исляма, Коранът и Суна стане ясно постановяват, че "мюсюлманинът е длъжен да отиде на джихад, разбиран като война", когато бъде провъзгласен.

Всеки молла или съвет на Улами може да издаде фетва, че джихад трябва да бъде извършен. В общи линии, отклонения от нормата в исляма са относителни, тъй като в мюсюлманския свят не съществува общ орган, като папата в католическата църква. В същото време, съвременни теории твърдят, че това е индивидуално задължение, следователно, не се нуждаят халиф да обяви война в името на вярата.
В исляма, разбиран като намерение да се използва шериата като гражданско право, има умерени и радикални ислямисти и за последните, "джихад може да бъде отличен инструмент"

По мнението на Еспарза, модерният джихад не е война срещу Запада и останалите религии, а гражданска война. Важно развитие на съвременния джихад е, че може да бъде насочен срещу всички "неверници", дори и срещу самите мюсюлмани.

Ислямската държава е била силно критикувана от религиозни учени и теолози, които твърдят, че нейните екстремистки идеи, нямат нищо общо с исляма. През септември 2014 г., повече от сто сунитски имами изпращат отворено писмо до лидера на ИД Ал Багдади твърдейки че отхвърлят тяхното тълкуване на Писанията, Корана и хадисите, използвани, за да оправдаят действията си. Те описват убийството на затворници като "отвратителни военни престъпления" и тяхното преследване на язиди в Ирак като "отвратително". В писмото също така се твърди, че действията на ИД "не са джихад, а милитаризъм и престъпност"

Станете почитател на Класа