Сенатът на САЩ одобрява закона за предоставяне на смъртоносни оръжия на Украйна

Абсолютно мнозинство от американски сенатори гласуваха в полза на закона за увеличаване на военните разходи на Пентагона, предварително одобрен от долната камара на Конгреса. Законът вече е бил изпратено до президента на САЩ Барак Обама, който обяви желанието си да наложи вето, заради прекомерни разходи. Законът също така предвижда помощ на Украйна под формата на доставки на смъртоносни оръжия.

В сряда американският Сенат е гласувал в полза на закона за военните разходи, на който президентът Барак Обама се противопоставя. Въпреки приемането на закона от двете камари на Конгреса, Обама се очаква да наложи вето на закона, който увеличава военните разходи на Пентагона и забранява прехвърлянето на затворници от Гуантанамо в САЩ до 2017.

Така нареченият закон NDAA разрешава финансиране на Министерството на отбраната за фискалната 2016 година с общо 612 000 милиона.

Законът също така предвижда помощ за Украйна под формата на доставка на смъртоносни оръжия, според Fox News. Документът не споменава изрично военна помощ за Украйна, но позволява на шефа на Пентагона в координация с Държавния департамент, да се възползват от това право. Размерът на военна помощ за Украйна, се определя на 300 милиона долара.

70 сенатори гласуваха в подкрепа на закона, а само 27 против, според Ройтерс. Единствените двама републикански сенатори, гласували против са президентските кандидатите Тед Круз и Ранд Пол. 20 сенатори демократи гласуваха в подкрепа.

Въпреки скорошните скандали, законът включва $ 600 милиона за провалената програма за обучение на сирийските бунтовници. 700 милиона ще бъдат изпратени за правителството на Ирак и подкрепата в борбата срещу ислямската държава. Законът също така предполага увеличение на заплатите на военните с 1,3%.

Законът забранява насилствени методи на разпит, включително симулирано удавяне.

Станете почитател на Класа