Нови снимки от северния полюс на Луната изненадват учените

Нови снимки на северния полюс на Луната, публикувани от Европейската космическа агенция, са послужили за основа на нови хипотези за произхода и съдържанието на дълбоките кратери, които могат да се видят на снимката.
Европейската космическа агенция (ESA) пусна нови снимки на северния полюс на Луната, благодарение на мисия SMART-1, които ясно показват голям брой и разнообразие на кратерите на повърхността на спътника.

Смарт-1 бе в орбита около Луната през 2004-2006г. правейки 32,000 снимки на малки региони, както съобщава ESA. Въпреки това, за да се получи изображение на голяма площ, трябваше да се съчетаят стотици отделни изображения като в пъзел.

Една от трудностите на тази мисия бяха променящите се условия на осветеност. И двете полукълба на Луната имат ден и нощ, така че едното полукълбо остава "скрито", само защото не е било известно на хората преди началото на космическите сонди, обяснява агенцията.

Като резултат от комбинацията на изображения, както и в други области на Луната, в образа на северния полюс Слънцето осветява от различни посоки. Въпреки това, крайният резултат си струва усилията, тъй като осигурява "нова перспектива за нашия естествен спътник", казва ESA.

Астрономите могат да използват тези изображения, за да видят кои върхове на северния полюс са почти винаги светли и дълбочините в големите кратери, които никога не виждат слънчева светлина, обяснява агенцията. Също така, Европейската космическа агенция посочва, че тези области на постоянна сянка са от особен интерес, тъй като те могат да съдържат замръзнала вода и да станат "ключ за историята на Слънчевата система."

Станете почитател на Класа