САЩ:. Федералните власти разследват случай на корупция в ООН

Федералнитe правоохранителни служби на САЩ разследват предполагаема схема за подкуп, включваща плащания към длъжностни лица от Организацията на обединените нации, за получаване подкрепата им в Макао, казаха запознати с въпроса.

Разследването, ръководено от офиса на федералния прокурор на САЩ Прийт Бхарара, както и на Федералното бюро за разследване (ФБР), се фокусира върху предполагаемия подкуп, извършен от китайските предприемачи. Някои от предполагаеми подкупи са били насочени към служители на ООН от Карибите, въпреки че действителното функциониране на престъпната схема не е било разкрита досега, съобщава The Wall Street Journal.

Миналия септември бе арестуван магнат на недвижими имоти в Макао и неговия помощник, за които се твърди, че са свързани със схемата, според източници близки до случая. Във вторник се очаква да се предявят обвинения и срещу няколко други лица, включително настоящи или бивши служители на ООН.

Задържаният магнат е Ng Lap Seng, президент на частна корпорация със седалище в Макао, който има фондация в Ню Йорк. Той е обвинен в лъжа пред Митническите власти на САЩ за повече от $ 4.5 милиона в брой, влезли в САЩ от 2013 година.

Чрез своята фондация и лично, Ng е работил многократно със Службата на ООН за сътрудничество Юг-Юг, посветена на насърчаването на икономическите и политическите споразумения между развиващите се страни.

Макао е било в новините тези дни със спада от 26% на БВП, което обаче не предизвика почти никаква загриженост за перспективите за тази автономна територия в рамките на Китай и една от световните хазартни столици.

Станете почитател на Класа