"Дефицит на Мъже: мит или реалност?

Въпреки общоприетото мнение, в света има повече мъже, отколкото жени. Освен това, разликата е около 60 милиона души в полза на мъжкото население. Но мъжете и жените са разпределени неравномерно по света. Така например, в бившите съветски републики, женското население е повече от мъжкото, докато в арабските страни е обратното.

Знаее ли къде на Земята, буквално липсват мъже? И какви са факторите, които влияят на баланса между половете в света? И къде е идеята за "дефицит" или дори "изчезването" на мъжете?
Ако природата е единственият фактор, който влияе на пола, хората на Земята ще имат около 50% мъже и 50 на сто жени, като факта, че жените обикновено живеят по-дълго се компенсира от факта, че се рождат повече момчета, отколкото момичета.

През 1961 г., първата година, че Световната банка е предоставила данни за съществуващите глобални процент на мъжете и жените, светът беше на 0.09% от съвършено равномерно разпределение.

От тогава, разликата нарасна до там, че броят на мъжете, живеещи в света в момента надвишава този на жените с почти 60 милиона души. Според изчисления на Организацията на обединените нациио от 2015 г., на всеки 100 жени има 101.8 мъже: цифрата непрекъснато е нараствала всяка година.

Въпреки това, в някои страни по света ситуацията е различна. Според Центъра за изследване на Pew, страните от бившия Съветски съюз, включително Русия, Латвия, Украйна, имат население с повече жени, отколкото при мъжете. Според проучването, съответствието в Русия в момента възлиза на 86.8 мъже за всеки 100 жени.

Отвъд постсъветското пространство, лидерът на списъка е Мартиника, където има 84.5 мъже на 100 жени.

От друга страна, начело на страните с повече мъже са Обединените арабски емирства, където има 274 мъже на 100 жени. Сред страните, които следват в този втори списък са и народите от Северна Африка, Индия и Китай.

Станете почитател на Класа