Как едно телефонно обаждане парализира съдебния процес за 11.09

През август 2013 г., екипът на адвокатите на петимата обвинени за участие в нападенията от 11 септември 2001 г. в САЩ помогнали на своя клиент да предаде съобщение на семейството си в Йемен, без знанието на администрацията на затвора в Гуантанамо (Куба). Това предизвикало дълъг застой на процеса срещу предполагаемите терористи.

Рамзи бин ал Шибх помолил адвокатите му да изпрати съобщение на семейството си. Адвокатите се съгласили с искането и натоварили със задачата преводача, който се е обадил на телефон в Йемен от Гуантанамо и провел петминутен разговор с брата на бин ал Шибх, предава агенция Ройтерс.

Когато през април 2014 американски служители научили за разговора, започнал истински лов на вещици срещу адвокатите под претекст, че са нарушили протоколите за сигурност на затвора и от страх, че затворникът може да е предала кодирано съобщение на Ал Кайда.

Затворниците от Гуантанамо имат право да общуват със семействата си чрез писма, телефонни обаждания и видеоконферентна връзка, но контролирана от военни офицери. Инцидентът с телефонния разговор само усложнил още повече и без това трудната правна ситуация.

Адвокатите твърдят, че Бин ал Шибх в това послание си само помолил брат си да насърчи детето му да "учи усилено в училище." Тази версия е била потвърдена и от държавни служители, които са посочили, че разговорът явно е безвреден, но е предизвикал "много шум за нищо."

Станете почитател на Класа