Русия в Сирия: отговорите на въпросите, които всички искат да зададат

Сенатът в сряда Русия е разрешил използването на въздушните си сили в Сирия. Предлагаме кратко обяснение защо е взел това решение, какви действия са предвидени и защо е легитимно от гледна точка на международното право.
Защо е взето това решение? Решението идва след като сирийският президент Башар Асад поиска от Москва военна помощ за борба с терористите.
Какви действия са предвидени? Ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Иванов, заяви, че става дума изключително за участие на Военновъздушните сили в Сирия.
"Използването на въоръжените сили в наземни операции е невъзможно. Целта е изцяло въздушна подкрепа на сирийските правителствени сили в борбата им срещу ислямската държава", заяви Иванов.
Кога и за колко време? Русия извърши в сряда първата си атака срещу позициите на ислямската държава. Засега няма информация за продължителността на операцията в Сирия, тъй като това е "стратегическа информация", както обясни Дмитрий Песков.
Как се проведе първата въздушна атака на Русия? По време на първата си атака, след въздушно проучване и анализ на данните, получени от сирийската армия, руските самолети извършиха около 20 полета, по време на които те успяха напълно да унищожат командните пунктове на джихадистите в планините. Оставени са непокътнати инфраструктурата и цивилни квартали.
Кой ще участва в операцията? Военната операция за противодействие на ИД ще включва основно служителите на Генералния щаб и Военновъздушните сили и обслужващ военно-технически персонал.
Кои страни ще си сътрудничат в Русия? Освен сирийската армия, Иран и Ирак също ще помогнат в операцията, чрез обмен на информация, в изградения център в Багдад.
Що се отнася до ръководената от САЩ коалиция – това все още е отворен въпрос. След срещата на президентите на Русия и САЩ на Общото събрание на ООН, министърът на отбраната Аштън Картър е наредил да се създадат канали за комуникация между военните от Сирия, САЩ и Русия.
Легално ли е от гледна точка на международното право? Операциите на територията на друга държава, са възможни само ако те се основават на резолюция на Съвета за сигурност на ООН или искане от законните органи на съответната страна. Москва има искане от Дамаск, в което президентът Башар Асад призовава Русия да разшири своята военна помощ в борбата с тероризма. В действителност, както заяви Дмитрий Песков, Русия е единствената страна, която участва в операцията срещу ислямската държава по искане на законните органи на Сирия.
И какво правят САЩ и техните съюзници?"Всички вие знаете много добре, че територията на Сирия и Ирак (и други страни от Близкия изток ще се присъединят към този списък вероятно в близко бъдеще) се бомбардират от ракети и бомби на САЩ. Наскоро Франция и Австралия стартираха подобни действия и други страни обявяват същото. Но искам да спомена един важен момент. Всички тези действия се извършват при заобикаляне на международното право", каза ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Иванов.

Станете почитател на Класа